Eu cu cine votez?

Eu cu cine votez?

De curand s-au incheiat alegerile din SUA. Si urmeaza parlamentarele din Romania. Poate ca putini dintre voi ati ratat toate articolele, atacurile, dezbaterile si partile mai putin serioase ale subiectului. In aceeasi nota, poate ca multi ati fost la polul opus si v-ati bucurat ca subiectul s-a epuizat, indiferent de parerea vizavi de castigatorul alegerilor care deja au devenit globale.

Insa contextul imediat in care traiesti este Romania, tara in care rareori prezenta la vot ajunge la 50%, dar adesea depaseste trei cifre cand vine vorba de prezenta la proteste. Nu mai este nevoie de statistici si studii ca sa putem constata ca avem un popor, in mare, nemultumit de “ofertele” pe care le gaseste pe “piata” politica.

Totusi, de la citate precum “schimbarea incepe cu tine” si pana la motivele pentru care ar trebui sa faci efortul de a afla unde este sectia de vot de care apartii si drumul pana acolo, sunt cativa pasi pe care ar trebui sa ii iei in considerare. Noi ti-i prezentam pe primii.

Esti conectat la realitate sau o creezi?

Oricat de ambitios ar suna, la finalul oricarei zile de alegeri fiecare vot conteaza. Daca ai putea sa fii acolo dupa ce se inchid urnele, ai afla ca fiecare vot este citit si plasat in categoria de care apartine: s-a votat cu X – buletinul merge in categoria X. Apoi, ele sunt renumarate si trimise la Biroul Electoral Central, acolo unde se valideaza rezultatele pe oras, judet, tara – de la caz la caz.

Oricat de distant ar suna formularea de mai sus la nivel national, totul se intampla pentru ca, intr-adevar, fiecare vot conteaza si este trecut pe liste care sunt validate, reverificate, apoi validate din nou. Chiar daca s-ar ajunge in situatia in care un anumit candidat castiga cu un singur vot in plus, iar votul decisiv nu este al tau, atunci el este cel care a contribuit la aceasta situatie. Da, poti crea realitati!

Cu cine te lupti?

In realitate, nu exista nicio lupta pentru ca, cel mai des, schimbarea nu se intampla. Cei care traiesc in mediul rural sunt pusi in fata unei situatii-simbol: candidatii mici nu au un buget suficient de bine definit incat sa aiba impact, iar cei de talie mare primesc un buget pe care, uneori, nu il folosesc in cel mai bun mod cu putinta.

Singurul mod in care actiunile de mai sus pot fi contracarate este chiar, da, votul. In plus, sunt sanse mari sa observi ca, prin simpla ta prezenta la vot, vei atrage si alti prieteni, rute, cunostinte. Cu alte cuvinte, un simplu vot aduce cu sine altele si, astfel, schimbarea cu care ai plecat in gand sa devina din ce in ce mai palpabila.

vot-presedinte-2014

Suntem actuali, online si offline

Atunci cand votezi, alegerea ta poate fi pe principii auzite sau dupa o documentare care sa iti arate o parte pe care nu o cunosteai a unor anumiti politicieni. Poti face acel gest pe care il sustineai, atunci cand semnai petitii sau te implicai intr-o cauza, in mediul virtual. Poti uni online-ul cu offline-ul, in timp ce duci la bun sfarsit un gest inceput nu dintr-un patriotism neconditionat, cat pentru tine.

Si, ca sa revenim la titlul acestui text, votul este acel gest pozitiv care alunga negativul din contiinta noastra, prin principala incercare de schimbare pe care o putem face. De ce sa sa zambim amar si ironic la gandul ca societatea aduce a piesele lui Caragiale, cand am putea sa radem din multumire?

Astfel, putem alege oricare dintre variantele de mai jos:

  • Metoda americana de rezolvare a problemei: Ne renegam proprii candidati, atat inainte, cat si dupa alegeri.
  • Metoda romaneasca de rezolvare a problemei: Vrem ceva? Punem mana si ne luam = votam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *