Cum sa faci parte, in mod sanatos, dintr-o comunitate online

Bine ai revenit in mediul online! Da, poate ca nu este pentru prima oara pe ziua de astazi cand ti se potriveste acest mesaj si poate ca acum nu te gasesti intr-un grup de oameni, in mod direct, ci pe o pagina a unui site. Insa, alti oameni citesc acest text acum, odata cu tine, ceea ce va face sa aveti deja ceva in comun.

De cele mai multe ori, internetul implica o comunitate online in care poti alege sa fii un membru activ sau un privitor. De orice parte a baricadei te-ai afla, comunitatea online inseamna un grup de oameni ce au interese comune, oricat de diferiti ar fi. Primii pasi intr-o comunitate pot fi, de multe ori, timizi, insa acomodarea are grija sa alunge acest sentiment in favoarea apartenentei la grupul unit de elementul comun de care vorbeam mai sus.

Pana la urma, o comunitate implica oameni cu experiente, opinii si stiluri de exprimare diferite. Asa ca aici apare si provocarea de a fi un membru ce imbunatateste si uneste grupul, il provoaca la dezbateri, si nu a fi o zala problema. Ce poate insemna asta? Iata, mai jos, cateva sugestii de care ar trebui sa tii cont, de fiecare data cand alegi sa te implici intr-o discutie online.

Introducere in comunitati online

social_media-studiu-instagram-facebook-1024x644

Grupurile formate in retelele sociale, site-urile specializate, forumurile, portalurile de intrebari – raspunsuri au la baza interactivitatea pe diferite teme de discutie propuse atat de admin, dar si de un anume membru. Stim cu totii ca in comunitatile online disputele apar cel mai adesea din cauza interpretarii cuvintelor scrise neexistand tonul vocal impus unei anumite fraze. De aceea, indiferent de factorul comun care te-a facut sa alegi una dintre optiunile de mai sus, in interiorul lui se gasesc diferite posibilitati, stiluri, tendinte pe care le poti folosi astfel incat sa nu risti sa creezi disconfort fara sa vrei. Cel mai important, odata aflat intr-un astfel de grup, este sa filtrezi informatia, felul in care ea este livrata si relevanta ei, dar mai ales felul in care tu exprimi ceea ce vrei sa transmiti.

Celebra vorba din popor “cate bordeie, atatea obiceie” poate sa diferentieze o discutie in care impartasesti opinii de un conflict bazat pe modul de a face un lucru. Doar pentru ca un stil nu iti este cunoscut, nu inseamna ca nu este si eficient sau nu iti poate aduce perspective noi. Asa ca, pentru a profita din plin de ce iti ofera internetul, de cele mai multe ori este mai bine sa ceri lamuriri, decat sa corectezi.

Distanteaza-te de elementele care nu iti plac

Cea mai constructiva atitudine in online este cea care iti permite sa privesti o discutie, fara sa te implici, mai ales daca nu te vizeaza. Evitarea conflictelor si a implicarii in contradictii ce nu te vizeaza in mod direct este cheia pacii in comunitatile online. Chiar daca discutia aduce contraargumente legate de un hobby de care esti atasat, poti invata mai multe doar privind-o, fara sa te implici, chiar daca ti se pare ca un anumit raspuns este relevant. Mediul online trebuie pastrat ca fiind unul ce nu ne poate face rau, nici noua si nici celor din jur cu implicarea noastra, asadar cel mai bine este sa intervii intr-o discutie in mod pasnic sau deloc.

Punctul culminant al comunitatilor online

Se vorbeste deseori despre evitarea conflictelor. Insa, oricat ti s-ar spune sa nu atingi acea zona niciodata, te poti trezi acolo, fara sa iti fi dorit asta. Si, pentru ca vorbim adesea despre sanatate (fizica si mentala) pe site-ul nostru, este momentul sa iti amintim ca linistea si armonia dintr-un grup dicteaza o parte considrabila din factorul psihic al membrilor acestuia. Daca s-a intamplat si esti in mijlocul unei discutii, atunci pasii de mai jos sunt cei care te pot ajuta sa iti pastrezi intelepciunea necesara in online.

Verifica-ti cuvintele si exprimarea, inainte de a publica

Deoarece discutiile in scris, carora le lipseste tonul, sunt interpretabile, este recomandat sa iti recitesti comentariul, inainte de a-l face public. Aici ne referim atat la factorul gramatical, cat si la constructia cuvintelor. Cu cat ele sunt mai apropiate de neutru, cu atat comentariile duc catre un schimb de pareri constructiv, in locul unei contradictii. Desi comunicarea scrisa in mediul online are dezavantajul de a nu transmite mimica si ton vocal impreuna cu cuvintele (ceea ce constituie un mesaj complet si corect transmis), ne ofera avantajul de a ne putea lua timpul necesar de raspuns, de a ni-l verifica si schimba pana il consideram perfect. Profita de asta!

Nu devia de la subiect

Aminteste-ti de la ce a pornit discutia si incearca sa ramai pe acel fir, indiferent daca esti provocat sa nu o faci. Cine stie? Poate ca un astfel de schimb de pareri va duce la un castig pentru unii membri ai discutiei, chiar pentru tine. Este posibil sa furnizezi sau sa primesti informatii la care poate nu te-ai gandit pana atunci. Sau, pur si simplu, sa vezi puse in cuvinte ganduri pe care si tu le ai.

Nu in ultimul rand, tine-ti cuvantul!

Onoarea in online este data de faptul ca iti tii cuvantul si nu deviezi de la ce ai spus ca vei face sau nu vei face, ca vei crede sau nu. Este important sa nu uiti asta, mai ales cand decizi sa te retragi dintr-o discutie care nu se incheie unde ti-ai fi dorit. Fiecare lucru pe care il lasi scris in online constituie parte din reputatia ta online care va influenta lucrurile in favoarea ta la un moment dat.

Comunitatile virtuale au fost create pentru a uni. Insa, in cele din urma, ele raman virtuale, iar tu esti cel care decide gradul de intersectare cu viata reala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *