Ce inseamna obezitatea in Romania

Prinsa intre deschiderea catre viitor si bagajul din trecut, societatea noastra se infrunta cu un concept tocmai bun de neluat in serios, atunci cand se extinde, intr-un ansamblu de state indepartat, dar partial negat la nivel local.

Este vorba de obezitate si consecintele ei estetice si medicale, in aceeasi masura de palpabile. Cu alte cuvinte, vorbim despre consecintele descrierii de “grasa si frumoasa” ori “gras si sanatos”. O greutate peste medie nu inseamna obezitate. Excesul in acest sens, insa, da.

Cifrele obezitatii in Romania

Un astfel de diagnostic medical este dat de nutritionist in baza unei formule (IMC – indicatorul de kilograme/metri patrati, importat din sistemul american).

Statistic, obezitatea afecteaza peste 20% dintre romani adulti, dintre care cei mai multi sunt barbati. Raportul publicat de catre Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii nu include, insa, si gradul de acceptare al unui astfel de diagnostic sau interesul fata de combaterea sa.

Obezitatea afecteaza psihicul, latura sociala a persoanei diagnosticate, stilul sau de viata si, cel mai important sanatatea. Acest aspect se manifesta la nivelul inimii, stomacului, colesterolului si, nu in ultimul rand, picioarelor supuse efortului de a gestiona o greutate aflata peste limita sa de confort.

Ce simte un om obez?

Daca nu te incadrezi in categoriile de mai sus, raspunsul e simplu si pus sub forma unei provocari: ai putea sa cari doua ghiozdane cu o greutate totala de circa 40 de kg intotdeauna?

Persoanele obeze nu alearga. Aproape deloc. Efortul lor in acest sens este greu de exprimat pentru o persoana cu o greutate medie. Apoi, este vorba de hainele care nu se potrivesc, nu se gasesc. Cautarea lor implica un alt efort.

Efectele fizice merg pana la rani provocate de pantalonii care se adapteaza la aspectul fizic dat de greutate si provoaca rani in mers. Sii senzatia de foame este mai greu de controlat. Toate acestea sunt condimentate de un oarecare oprobriu social.

Insa, peste toate acestea troneaza efectele psihice, precum depresia, nivelul de stima de sine scazut si lipsa de motivatie pentru ca “misiunea” de slabit pare “imposibila”, dar si cele medicale. Grasimea depusa creaza, in mod real, palpitatii sau alte efecte prin care organismul anunta ca depune un efort peste medie.

Ce poate face un om obez?

Raspunsul acela simplu, “sa slabeasca”, trebuie calculat in detaliu, sub supravegherea unui nutritionist. Tratamentul este unul pe termen lung si trebuie tratat ca atare.

In aceeasi masura, trebuie constientizata aceasta afectiune, la fel ca si consecintele ei. Daca Romania nu sta ingrijorator la capitolul acesta, comparativ cu statele despre care vorbeam la inceputul textului, fenomenul exista si are consecinte imediate, dar si pe termen lung asupra vietii.

Si, pentru ca vorbim si de mediul online, totul poate incepe cu un plan bine gandit si cu documentare, fara ca aceasta sa afecteze vizita la medic. Mesajele motivationale nu sunt cele care functioneaza aici, ci, mai degraba, tot ce poate duce la constientizarea acestei afectiuni. Odata ce acest pas este asumat, apare urmatorul: punerea in practica a solutiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *