Ce fac romanii pe Internet. Influenta Internetului in viata batranilor

Ce fac romanii pe Internet. Influenta Internetului in viata batranilor

Internetul a avansat semnificativ, astfel ca a devenit un furnizor de informatie important si necesar in viata de zi cu zi, pentru integrare in societate, pentru cunoastere.

Penetrarea Internetului in Romania

In prezent, in Romania, procentul utilizatorilor de Internet este unul crescut si continua sa se raspandeasca. Desi la inceputuri Internetul era accesat din sali special amenajate sau de la birou de catre persoane cu functii inalte, in anul 2016 deja 73% dintre persoanele care locuiesc in mediul urban au conexiune la Internet acasa si 62% in mediul rural.

Desi in mediul urban sunt mai multi utilizatori, timpul petrecut pe Internet este mai mare in mediul rural. La nivel general, Internetul are rol de comunicare si informare, insa apar diferente pe medii astfel:

  • Urban – Pentru oraseni, Internetul este un ajutor pentru economisirea de timp (cumparaturi online, rezervari de vacante) si pentru accesul facil la servicii (plata online pentru telefon, utilitati, operatiuni bancare).
  • Rural – In acest mediu, Internetul este la nivelul la care se afla mediul urban in anii 2007-2008 si este accesat in general pentru divertisment.
  • Atat in mediul urban, cat si in cel rural, factorul de comunicare si socializare pe Internet reprezinta inca ocupatia principala pentru care se foloseste cel mai des.

 

Statistici utilizatori Facebook

In cele ce urmeaza prezentam statistici despre utilizatorii platformei de socializare Facebook, conform celor publicate pe site-ul facebrand.ro.

In prezent, numarul de conturi Facebook in Romania este de 8.800.000, iar diferenta dintre categoriile de varsta este destul de mare, dupa cum puteti observa in graficul de mai jos:

grafic-1

Uitandu-ne la cifrele raportate pentru cele 5 judete mari si Bucuresti, observam ca proportiile utilizatorilor cu varsta peste 55 ani sunt mult mai mici, insa in crestere fata de ultimii 2 ani.

grafic2

Utilizare Facebook tineri vs. batrani

Bineinteles ca cei care au interesul crescut asupra acestui nou mediu informational sunt tinerii, prin deschiderea la inovatie, evolutie si prin curiozitatea crescuta, ceea ce este usor intuitiv, dar si demonstrat.

Insa, avand in vedere multiplele solutii oferite, pentru aproape orice situatie (de la informatie specializata pana la plata facturilor chiar din propriul living) si persoanele in varsta sau chiar batranii migreaza catre aceasta noua unealta disponibila la costuri din ce in ce mai mici, 24/7, in aproape orice loc. Astfel ca numarului de utilizatori ai Internetului a crescut semnificativ odata cu avansarea tehnologiei si cu accesibilitatea acesteia.

 

Din totalul de utilizatori din fiecare judet, procentele pentru varstele de peste 55 ani sunt:

Oras 55+ ani
Bucuresti 9.17%
Timisoara 12.30%
Cluj-Napoca 11.71%
Iasi 11.04%
Constanta 12.88%
Craiova 9.62%

 

Raportandu-ne la Europa, procentul din totalul de conturi Facebook ale persoanelor cu varsta de peste 55 ani este de 17.45% (fata de 8.8% cat este in Romania), dintre care 48% sunt femei si 52% sunt barbati.

Ce fac batranii pe Internet

Cei mai multi batrani din mediul urban au inceput sa devina mai curiosi, mai deschisi catre ceea ce se intampla in mediul online, cu noile tehnologii aparute pe piata si astfel au dorit sa invete.

Daca modul de utilizare al aparatelor digitale este usor de identificat de catre tineri, batranii au nevoie de ajutor si apeleaza deseori la copii sau nepoti.

     

Majoritatea dintre ei isi incep ziua accesand mediul online, iar activitatile constau in:

  • Citirea stirilor aparute;
  • Se documenteaza despre diferie probleme de sanatate;
  • Cauta informatii despre medicamentele;
  • Sau cauta diferite retete culinare.

 

Activitatea lor principala ramane, asa cum este si la nivel national, socializarea. Platforma Facebook le faciliteaza comunicare rapida si chiar video streaming cu ajutorul camerei web si a celorlalte accesorii suplimentare, cu copiii si nepotii care fie au program incarcat si nu ii viziteaza, fie locuiesc la mii de km departare de casa.

Desi nivelul de acceptare a tranzactiilor sau platilor online este scazut in categoria de varsta 55+ ani, acestia incep sa accepte acest tip de serviciu oferit de Internet datorita insistentelor persoanelor mai tinere apropiate, dar, mai ales, datorita exemplului dat – faptul ca acestia opereaza astfel de actiuni si lucrurile au decurs bine.

Batranii din mediul urban incep sa faca cumparaturi online pentru produsele de care au nevoie, aceasta fiind pentru ei o solutie rapida, comoda si simpla, astfel ca nu trebuie sa mai bata drumul lung pana la supermarket si sa care plasele pline si grele cu produse alimentare sau pentru curatenie. De asemenea, desi deocamdata vorbim despre un procent mic, batranii incep sa si faca si programari online la medic, fara a mai sta la usa cabinetelor ore intregi pentru o consultatie evitand astfel oboseala nejustificata, durerile de spate sau de picioare sau chiar platesc online facturile la utilitati, fara a mai sta la cozile de la ghisee.

Persoanele in varsta din mediul rural sunt mai putin deschise in ceea ce priveste mediul online, considerand atat ca este o pierdere de timp, dar nici nu au rabdarea necesara de a invata sa foloseasca un telefon mobil, un calculator sau sa navigheze pe Internet.

Conform multor studii publicate pe Internet, este demonstrat faptul ca mediul online duce la diminuarea depresiilor ce sunt un fenomen obisnuit la oamenii mai in varsta, deschide noi orizonturi de cunoastere si stimuleaza curiozitatea, in acest fel au o batranete mult mai confortabila.

Scurta concluzie

Observam cu optimism pentru viitor beneficiile aduse de evolutia tehnologiei si incurajam utilizarea acesteia pentru functiile care ajuta oamenii, fie ca vorbim despre cresterea nivelului de cultura al tinerilor, despre privilegiile necesare batranilor sau despre facilitarea socializarii de la mii de km distanta.

Internetul este, cu siguranta, o oportunitate pentru fiecare dintre noi, oricare ne-ar fi interesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *