Anonimatul in mediul online

Intimitatea in mediul online

In mediul online suntem atat de expusi incat conceptia de viata privata a devenit doar un vis frumos. In ziua de astazi, tot mai multi navigatori ai internetului cauta diverse metode prin care sa isi ascunda identitatea in mediul online, avand nevoie de intimitate. De asemenea, a crescut nivelul de precautie pentru furnizarea pe diferite site-uri a datelor personale.

Nevoia de intimitate s-a nascut odata cu aparitia multitudinii de platforme in care ne expunem si a abordarii tot mai agresive a utilizatorilor de internet in momentul in care ceva nu este pe placul lor.

De ce sa fii anonim? Cum sa devii anonim in mediul online?

Orice utilizator al mediului online are dreptul la anonimat. Teama ca isi pot deteriora imaginea ii determina pe unii navigatori ai internetului sa nu isi divulge identitatea. Astfel ca, in spatele anonimatului, avem mult mai mult curaj sa ne exprimam opinia pentru ca stim ca nu o sa fim mustrati de catre persoanele dragi noua, in cazul in care acestea ar putea vedea, intamplator mesajul postat pe Internet.

Cei care vor sa devina anonimi in mediul online, sa se ascunda sub o mantie invizibila, sa stea pe Internet astfel incat nimeni sa nu stie cine sunt si ce site-uri acceseaza, au la dispozitie programe care ii pot ajuta, insa acestea nu ofera garantie de ascundere 100% a urmelor navigarii.

Un program gratuit care te poate ajuta sa ascunzi activitatea ta pe Internet este The Onion Router cunoscut si sub forma TOR. Poate fi accesat pe Windows, Mac, Linux si Andoid. Programul TOR are rolul de a impiedica site-urile pe care le accesezi sa afle unde esti, dar si pe ce pagini intri in mod frecvent, ceea ce inseamna ca navighezi anonim pe Internet. De asemenea, programul Hotspot Shield iti poate garanta protectie, in special in locurile in care te poti conecta la retele Wi-Fi publice.

Libertatea de exprimare in mediul online este dreptul fundamental al omului de a spune ceea ce gandeste deschis, sincer si fara sa-si puna anumite bariere. Multi dintre noi nu aveam darul acesta de a scrie liber, iar adeseori ne gandim la faptul ca printre cititori se afla si persoane cunoscute care nu vor putea intelege stilul de exprimare: un pic ironic, grotesc sau foarte romantic.

Astfel ca, anonimatul este o cale usoara de exprimar: scrii sincer, deschis si liber despre ceea ce se petrece in societate, spui intr-un mod mai simplu ceea ce doresti tu sa se intample, analizezi comportamentul anumitor persoane, ai posibilitatea sa comentezi orice si oricat pe diferite site-uri.

Avantajele si dezavantajele anonimatului in mediul online

Adevarul este ca anonimatul in mediul online ne da o libertate imensa de exprimare care, in mediul offline, nu este posibila.

Desigur ca anonimatul are avantaje de care ne putem bucura si care sunt usor intuitive, cel putin o parte dintre ele, insa regasim si dezavantaje in acest tip de utilizare si exprimare a Internetului. Inainte de a lua decizia sa devii anonim intr-un anume spatiu web sau in general, trebuie sa stii foarte bine ce castigi vs. ce pierzi.

Avantajul principal al anonimatului este libertatea de exprimare fara asumare. Pentru ca te poti  exprima asa cum vrei tu, scrii ceea ce gandesti tu cu adevarat fara a mai lua in calcul ca aceste ganduri te vor afecta la un moment dat.

Alte avantaje alea anonimatului:

  • Nu vei putea fi urmarit;
  • Iti protejezi intimitatea in mediul online;
  • Iti permite sa fii creativ.

Dezavantajul principal este acela ca ceea ce comunici nu va fi niciodata parte din reputatia ta online.

Sursa foto: http://www.tntmagazine.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *